Direct naar de inhoud

woensdag 4 november 2026

Dier & natuurIn en om Ootmarsum

Grote, middelste en kleine bonte spechten blijven ’s winters gewoon in Nederland.

Tussen al dat vogeltrekgeweld van de afgelopen tijd, zijn er ook genoeg vogels die net als in het broedseizoen de winter in Nederland doorbrengen. Ondanks dat jonge grote bonte spechten in het najaar rondzwervend kunnen trekken, blijft het overgrote deel van deze in Nederland meest algemene spechtensoort in de winter rond hun broedgebied hangen. Ze maken dan wel gebruik van grotere gebieden voor het zoeken naar voedsel en kunnen zo ook in tuinen terechtkomen, waar ze zich tegoed doen aan het aanbod op de voedertafels. In het bos eten ze de zaden van dennen- en sparrenkegels. De grote bonte specht is te herkennen aan zijn zwart-witte uiterlijk, met een rode ‘broek’. Verder is de kop bij volwassen vogels van boven zwart, met bij de mannetjes een rode vlek op het achterhoofd. Juvenielen hebben een rood ‘petje’ boven op de kop.

Lees het volledige artikel bij In en om Ootmarsum

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.

Advertentie

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles

Advertentie