Dier & natuurNatuurbericht.nl
Natuurjournaal 4 november 2026
Tussen al dat vogeltrekgeweld van de afgelopen tijd, zijn er ook genoeg vogels die net als in het broedseizoen de winter in Nederland doorbrengen. Ondanks dat jonge grote bonte spechten in het najaar rondzwervend kunnen trekken, blijft het overgrote deel van deze in Nederland meest algemene spechtensoort in de winter rond hun broedgebied hangen. Ze maken dan wel gebruik van grotere gebieden voor het zoeken naar voedsel en kunnen zo ook in tuinen terechtkomen, waar ze zich tegoed doen aan het aanbod op de voedertafels. In het bos eten ze de zaden van dennen- en sparrenkegels. De grote bonte specht is te herkennen aan zijn zwart-witte uiterlijk, met een rode ‘broek’. Verder is de kop bij volwassen vogels van boven zwart, met bij de mannetjes een rode vlek op het achterhoofd. Juvenielen hebben een rood ‘petje’ boven op de kop.

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.


