Dier & natuurNatuurbericht.nl
Natuurjournaal 26 februari 2026
De topper is een eendensoort die in de winter massaal in Nederland overwintert. Toppers verblijven daarbij veelal in het IJsselmeer, maar ook wel in de Randmeren. Bij strenge vorst verblijven ze op de Waddenzee. Deze overwinteringsgebieden zijn voor de topper van internationaal belang. Het is een duikeend, die volledig onder water duikt voor zijn voedsel. Bij voorkeur zijn dat slakken en schelpdieren, maar de eenden eten ook krabben, kleine vissen of zelfs zeegrassen. Net als bij de meeste eendensoorten zien mannelijke toppers er anders uit dan de vrouwtjes. Mannetjes hebben een zwarte kop, borst en staart, witte flanken, en een lichtgrijze, marmerachtige rug. Vrouwtjes zijn grotendeels bruin, met iets lichterbruine flanken. Kenmerkend is de witte band rond de snavelbasis. Toppers zijn nog maar even in Nederland te zien, want de trek naar de broedgebieden komt langzaamaan op gang.

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.


