Direct naar de inhoud

donderdag 29 oktober 2026

Dier & natuurNatuurbericht.nl

Natuurjournaal 20 mei 2025

De tapuit weegt ongeveer 25 gram, maar toch zijn deze vogeltjes in staat tot grote prestaties. Tijdens de trek kunnen ze namelijk tot wel driehonderd kilometer per dag afleggen. Inmiddels hebben ze hun overwinteringsgebieden in Afrika weer ingeruild voor hun broedgebieden. In Nederland broeden ze langs de kust en in het binnenland op droge heide en stuifzand. Het zijn holenbroeders en ze broeden voornamelijk in konijnholen of door andere dieren gegraven holen. Er is dan ook een sterk verband tussen het aantal konijnen en het aantal tapuiten in Nederland. Toen in de jaren tachtig konijnen verdwenen door de ziekte myxomatose, nam het aantal tapuiten sterk af. Ook door het verdwijnen van geschikt leefgebied zijn de aantallen tapuiten de laatste decennia sterk afgenomen.

Lees het volledige artikel bij Natuurbericht.nl

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.

Advertentie

Advertentie