Dier & natuurNatuurbericht.nl
Natuurjournaal 2 september 2026
Arenden zijn indrukwekkende vogels. De zeearend, bijvoorbeeld, wordt niet voor niets ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Deze naam dankt de zeearend aan zijn formaat. In vlucht bedraagt de spanwijdte van de uitgestrekte vleugels maar liefst 180 tot 244 centimeter, echt de lengte van een deur dus. Sinds 2006 broedt de zeearend weer in Nederland, en vorig jaar waren er 45 broedparen. Broeden doen zeearenden met name in de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer. Zeearenden eten vooral vis dat van vlak onder het wateroppervlak wordt gevangen. Ze eten ook watervogels, zoals eenden, koeten en jonge ganzen, en in mindere mate zoogdieren als haas. Verder eten ze ook wel aas, vooral als er in de winter ijs ligt. Als je op zoek bent naar een zeearend is het goed om op panikerende watervogels te letten. Dit kan duiden op de aanwezigheid van een zeearend.

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.

