Dier & natuurNatuurbericht.nl
Natuurjournaal 15 april 2026
De beflijster is een lijsterachtige die op dit moment door Nederland trekt richting zijn broedgebied. In Nederland hebben nog nooit beflijsters gebroed. Dat doen ze in Noorwegen en het noorden van Lapland, Schotland, Wales en in de berggebieden van Centraal- en Zuid-Europa, zoals de Alpen. Ze komen nu vanuit hun overwinteringsgebieden in het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. In het voorjaar trekken ze westelijker waardoor ze dan, tussen eind maart en mei, in Nederland te zien zijn. De najaarstrek terug naar de overwinteringsgebieden vindt in Nederland dan ook onopgemerkter plaats. Beflijsters lijken op merels, maar ze hebben een witte ‘bef’ op de borst en lichtere vleugels. Bij de mannetjes is de bef helderwit, bij de vrouwtjes bruinwit.

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.

