Dier & natuurNatuurbericht.nl
Natuurjournaal 11 februari 2026
De kleine zwaan is de kleinste van de vier in Nederland voorkomende zwanensoorten. Kleine zwanen broeden in Noord-Siberië, maar ze overwinteren in Nederland. Ze zijn hier van eind september tot eind maart, waar ze zich eerst verzamelen op grote wateren en ondergedoken waterplanten eten. Later verplaatsen ze zich naar graslanden voor het eiwitrijke Engels raaigras, en naar akkers waar ze voedselresten eten. In tegenstelling tot de knobbelzwaan, heeft de kleine zwaan geen knobbel op de snavel. Verder hebben ze een gele vlek op de verder zwarte snavel.

Je gaat naar de website van de uitgever. Hier tonen we alleen een korte intro.