Autoriteit Persoonsgegevens in het nieuws

Er zijn 926 nieuwsartikelen gevonden.

Fiscus weigerde schuldsanering van mogelijk 15.000 burgers wegens fraudelijst
[Algemeen] 25-11-2021 17:37 - NRC
Vijf- tot vijftienduizend burgers is door de Belastingdienst ten onrechte gemeentelijke schuldsanering geweigerd. Dat blijkt uit een schatting van de fiscus, zo schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) donderdag in een brief aan de Tweede... [Lees verder]
Kwijtgeraakt ’boekje’ in zaak Sywert is terug
[Binnenland] 24-11-2021 11:04 - Telegraaf
Het vermiste notitieboek uit het onderzoek naar de lucratieve mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is weer terug bij onderzoeksbureau Deloitte. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. [Lees verder]
Hackers stuurden phishingmails vanuit @ede.nl
[Politiek] 22-11-2021 11:00 - Binnenlands Bestuur
‘Het lukte hackers onlangs om met een nepmail de inloggegevens van een medewerker van de gemeente te pakken te krijgen’, schrijft Ede. De gemeente heeft melding gemaakt van het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en een team van... [Lees verder]
Toezichthouders willen een verbod op online volgen en persoonlijke advertenties
[Algemeen] 19-11-2021 15:00 - NRC
Er wordt nog volop gesleuteld en getrokken aan deze wetten. Socialemedianetwerken en techbedrijven als Facebook en Google willen meer speelruimte, privacyorganisaties trappen juist op de rem. Advertenties op maat moeten worden ‘uitgefaseerd’ en... [Lees verder]
139 datalekken gemeld in 2020 door ministerie van Justitie
[Tech & Media] 19-11-2021 09:04 - Automatiseringsgids
Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) heeft in 2020 139 datalekken gemeld bij de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat schrijft het ministerie in een verslag aan de Tweede Kamer. Uit het verslag blijkt dat het aantal gemelde... [Lees verder]
VNG vraagt eerder privacyadvies bij smart cities
[Politiek] 18-11-2021 06:00 - Binnenlands Bestuur
Gemeenten willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) actiever en eerder betrokken wordt bij privacy en AVG-gevoelige smart city-projecten. Volgens de VNG zorgen juridische onduidelijkheden er vaak voor dat gemeenten terughoudend zijn in het... [Lees verder]
Gratis geld, de vloek van een rijk land met behoeftige burgers
[Algemeen] 13-11-2021 01:00 - NRC
De Toeslagenaffaire begon ooit met het ongecontroleerd subsidiëren van ouders voor kinderopvang en dreigt nu op dezelfde manier te worden besloten. Met een wirwar van royale compensatieregelingen die nauwelijks op een ordelijke, laat staan rechtmatige... [Lees verder]
Hackaanval treft sollicitatieplatform Woonstad Rotterdam - Albrandswaardsdagblad
[Binnenland] 12-11-2021 12:42 - Albrandswaardsdagblad
Rotterdam, Provincie Zuid-Holland
Het digitale platform dat woningcorporatie Woonstad Rotterdam gebruikt voor sollicitaties en vacatures is getroffen door een cyberaanval. Daardoor heeft de hacker toegang gekregen tot een onbekend aantal persoonlijke gegevens van (voormalige) sollicitanten. [Lees verder]
Overheid liet zich bij bouw datacentra beetnemen door lobby
[Gezondheid] 10-11-2021 06:30 - Telegraaf
De explosieve groei van het aantal datacentra in ons land is de afgelopen jaren volop gestimuleerd door een actieve internationale lobby van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dat blijkt uit interne documenten. [Lees verder]
Gehackt VDL had de back-ups nog paraat
[Algemeen] 8-11-2021 17:35 - NRC
Industrieconglomeraat VDL is, een maand na de cyberaanval, weer in bedrijf. Om de schade te beperken, haalde het 105 werkmaatschappijen preventief offline. Dat was volgens de noodprocedure. [Lees verder]
Grapperhaus wil haast maken met wetsvoorstel dat doxing strafbaar stelt - Security.nl
[Binnenland] 4-11-2021 10:49 - Security.nl
Ter Aard, Provincie Drenthe
Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil haast maken met een wetsvoorstel dat doxing strafbaar stelt. Als het wetsvoorstel "strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden" wordt aangenomen komt er een... [Lees verder]
Aan onrecht begaan door de Belastingdienst lijkt maar geen eind te komen
[Games] 30-10-2021 07:15 - Telegraaf
Aan onrecht begaan door de Belastingdienst lijkt, na de schokkende toeslagenaffaire, maar geen eind te komen. Zeker zeven jaar lang overtrad de fiscus op ernstige wijze de wet met een zwarte lijst waarop duizenden burgers ten onrechte als fraudeur werden... [Lees verder]
'Zwarte lijst' toont opnieuw pijnlijk de problemen binnen de fiscus aan - NU.nl
[Binnenland] 30-10-2021 05:01 - NU.nl
De Hoef, Provincie Utrecht
Opnieuw heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoek gedaan naar de Belastingdienst. En weer concludeerde de waakhond dat er door het gebruik van een registratiesysteem onschuldige mensen zijn gedupeerd. Dat het een puinhoop is bij de fiscus blijkt... [Lees verder]
Opsporingsapp verbaast en verontrust Leeuwarder gemeenteraad: 'Ik vind het heel link, die app' - Leeuwarder Courant
[Binnenland] 12-10-2021 05:00 - Leeuwarder Courant
Leeuwarden, Provincie Friesland
dat de gemeente Leeuwarden de app ‘Meld een vermoeden’ beschikbaar stelt voor alle 1250 ambtenaren. Die kunnen dan vermoedens van bijvoorbeeld fraude, illegale prostitutie of witwassen melden waarna ambtenaren van de afdeling juridische en veiligheidszaken... [Lees verder]
Dit staat in de verkiezingsprogramma’s van de formerende partijen
[Algemeen] 7-10-2021 15:07 - NRC
Voor de NRC Formatiewijzer en eerder de NRC Stemhulp las NRC de verkiezingsprogramma’s van de vijftien partijen die in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart kwamen bovendrijven in de Peilingwijzer (de samengevoegde peilingen van I&O... [Lees verder]
Hackers publiceren mogelijk gestolen data van IJmond Werkt! - Radio Beverwijk
[Binnenland] 26-09-2021 17:43 - Radio Beverwijk
IJmond, Provincie Noord-Holland
IJMOND - Hackers plaatsten gisteren (24 september 2021) mogelijk gestolen data van IJmond Werkt! op het darkweb. Op 6 september werd IJmond Werkt! getroffen door zogenaamde gijzelsoftware. Onmiddellijk na het ontdekken van de hack in het computersysteem is... [Lees verder]
Verplicht vaccineren of registreren: wat zeggen de juristen?
[Zakelijk] 16-09-2021 11:21 - OR informatie
Joe Biden wil het voor de medewerkers van zijn Amerikaanse federale overheid. In ons land lijkt het vooralsnog niet erg waarschijnlijk: een vaccinatieplicht voor werknemers. Toch lobbyen werkgeversorganisaties in die richting. [Lees verder]
Datalek bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land - Steenwijker Courant
[Binnenland] 14-09-2021 13:19 - Steenwijker Courant
Steenwijk, Provincie Overijssel
Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land is een datalek geconstateerd. De zorgaanbieder in Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland heeft het voorval zelf gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. [Lees verder]
Politieke steun voor zwarte lijst van onhandelbare passagiers
[Transport & logistiek] 9-09-2021 09:47 - Luchtvaartnieuws
Den Haag, Provincie Zuid-Holland
DEN HAAG - Het moet voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen mogelijk worden om de namen van zich misdragende passagiers die zwaardere voorvallen plegen met elkaar te delen. CDA-kamerlid Jaco Geurts heeft daar woensdag een voorstel voor ingediend. [Lees verder]
In het vizier: tumult vegamenu smoort plan in de kiem
[Games] 8-09-2021 21:57 - Telegraaf
Een storm aan reacties barstte los op het nieuws dat KLM het mes in vlees op de menukaart wil zetten. Dit varieerde van beschuldigingen uit de hoek van antiluchtvaartactivisten van [Lees verder]
 1 - 47